Sådan håndtere en kvinde en skade på sin forrude, når manden ikke er i nærheden og man er på bilferie i Viborg.

Gider du ikke læse blogindlægget og bare gerne vil have prisen på udskiftning af bilrude i Viborg så klik på den blå tekst.

Kære kvinde, du kender sikkert til det. Den der lille sten, der pludselig skyder op og rammer forruden – et lille hjerteanfald senere og du står med en skade på din bilrude. Førhen ringede jeg altid til min mand, ligesom når jeg skulle have sprinklervæske eller olie på. Problemet var bare, at nogle gange kunne jeg ikke få fat på min mand. Så det viste sig at være en virkelig dårlig løsning, altid at have sin mand, som mellemled i forholdet mellem bilen og jeg 😉 Dette lærte jeg på den hårde måde på en bilferie i Viborg.

Jeg havde lige startet min udflugt og havde ca. kørt i 10 min. da jeg hørte det der velkendte knald, efterfulgt af en knasende lyd. Da chokket havde lagt sig og jeg havde vurderet, at jeg ikke var med i et færdselsuheld, kiggede jeg undersøgende rundt og så en flot ny stjerne på forruden over i passagersiden. Øv, øv.. kunne jeg køre videre eller ikke. Jeg havde egentlig ikke lyst til at bruge min weekend på et værksted og min kære mand havde jeg efterladt derhjemme. Så her stod jeg i Viborg på egne ben og havde glemt, hvad reglerne om bilrudeskader og hvilke muligheder man havde.

Så her er de overvejelser og råd jeg kom frem til, når weekenden ikke skal ende på et værksted og også råd til, hvornår du bør slå et smut forbi værkstedet og få foretaget en bilglasreparation alligevel. Eller når du bare står der midt i hverdagen med børne hentning eller er på vej til arbejde.

Lige lidt ekstra info, hvis det er en weekend udenlandsk så husk  altid, at ikke alle lande har samme regler. Fx. har Tyskland og Sverige ret strenge regler, hvor et rudeskifte oftere er nødvendigt, selvom at det kun kræver en mindre reparation i Danmark. Når dette er sagt, så er de danske regler også gældende i Viborg 😀 Og jeg er idag bedre forberedt og det bliver i osse efter dette indlæg!  Dette er din ultimative guide til bilglasreparationer.

1. Typer af bilglas skader:

 • Stenslag: Dette er de små skader, der opstår, når små sten eller andre partikler rammer din bilrude. De kan ligne en stjerne, en halvmåne eller bare en prik. Selvom de kan se små ud, er det vigtigt at håndtere dem hurtigt, da de kan udvikle sig til større revner. Afhængigt af dybde og placering kan de fleste stenslag repareres uden at udskifte hele bilruden. Man skal især være opmærksom på forruden, da placering og størrelse er meget relevant i forhold til reparations muligheder af glasskaden.
 • Ridser: Over tid kan sand og snavs forårsage overfladiske ridser. Nordjyske veje kan være hårde ved forruden, så det er godt at være opmærksom. Ridser kan komme fra skarpe objekter, fejlagtig rengøring eller selv fra vinduesviskere, der har fanget snavs eller er blevet slidte. Over tid kan dybe ridser svække ruden og sløre udsynet.
 • Revner: Kan opstå når materiale rammer ruden og er en større svækkelse af bilruden end et stenslag. Men revnerne kan også opstå fra ubehandlede stenslag, når der sker temperaturudsving eller når bilen kører og der opstår vibrationer. Hvis revnen breder sig, skal du have hele bilruden udskiftet.

2. Konsekvenser af rudeskader:

En beskadiget bilrude kan ikke blot ændre bilens æstetik, men også:

 • Forvrænge synet gennem ruden
 • Reducere bilens strukturelle sikkerhed og stabilitet ved en kollision
 • Øge risikoen for, at bilruden knuser ved stød
 • Og den ikke bliver godkendt ved syn eller give en bøde ved videre kørsel

3. Vurdering: 

 • Størrelse og placering: Skadens størrelse og placering kan afgøre, om du kan reparere den selv, eller om det kræver en professionel.
 • Selvvurdering: Kig på skaden og vurder dens alvor. Men husk altid at konsultere en ekspert, hvis du er i tvivl. Jeg ringede selv til en som guidede mig igennem, hvordan jeg forholdte mig til det pæne stenslag i min forrude og derfra gik det så let.

4. Bilkittet en hver kvinde bør have

Udover den obligatoriske lipgloss og solbriller, anbefaler jeg også:

 1. Et bilglasreparationssæt. Det kan være til stor hjælp så skaden ikke bliver værre.
 2. En god kvalitet glasrens.
 3. En blød klud til rengøring af bilruden.

5. DIY eller professionel?: Afhængigt af skaden kan du måske klare den selv med et bilglasreparationssæt. Men større skader på bilruden kræver en professionel. Så overvej omfanget af skaden før du dykker ned i DIY-verdenen. DIY løsninger: For mindre skader, især stenslag, findes der reparationssæt, du kan købe. Disse sæt bruger en speciel harpiks, der fylder skaden og forhindrer den i at sprede sig. Det er dog vigtigt at følge instruktionerne nøje!

Hvis du er i tvivl kan og ikke vil gøre det selv, så sæt altid at stykke tape henover stenslaget eller revnen. Det hjælpe med at der ikke kommer yderligere snavs i bilruden eller glasskaden udvikler sig.

Professionel hjælp: For større skader, dybe ridser eller hvis du er usikker på DIY-metoder, er det bedst at kontakte en specialist. De har det rigtige udstyr og erfaring til at sikre, at reparationen er holdbar og sikker. Og det er muligt at få skiftet bilruden at sidde og vente på et værksted. Jeg fik besøg mens jeg var til en konference på hotel. Da konferencen var færdig stod bilen klar til at køre videre og mit eventyr i Viborg var ikke slut.

7. Danske regler omkring rudeskader: I Danmark er der klare regler for, hvilke skader på bilruder der kræver bilglasreparation eller udskiftning. For eksempel skal glasskader i førerens synsfelt altid repareres med det samme. Tjek reglerne, inden du beslutter dig for næste skridt. 

Forruder: Da skader i førerens synsfelt er særlig kritiske, må de ikke være større end 10 mm i diameter i førerens primære synsfelt, I resten af forruden må skader ikke være større end 40 mm., ellers er det ulovligt at køre med. En anden ting, man skal være opmærksom på med nye biler, med teknisk udstyr indbygget i ruden, fx. Førerassistent er, om udstyret bliver påvirket af skaden. Hvis det gør, vil det højst tænkeligt kræve et rudeskift. 

Sideruder: Disse ruder skal være intakte og fri for skader, der kan forhindre klart udsyn eller svække ruden væsentligt.

Bagrude: Ligesom forruden skal bagruden være fri for større skader, især i området, der dækkes af viskerbladet.

Konklusion og opfordring til handling

Kvinder, hermed er vi klar til selv at løse opgaven. Så næste gang du står på en nordjysk vej og opdager en skade på din bilrude, kan du med selvsikkerhed træffe de rigtige beslutninger. Dog får jeg stadig de kære mænd (Kun fordi jeg endnu ikke mødt en kvinde, der gør det:-D så skulle hun naturligvis også være velkommen) til at foretage rudeskiftet. Har du egne tips eller historier om vedligeholdelse af bilen? Del dem i kommentarerne nedenfor!

Eller står du med tvivl over din en glasskade i bilruden i Viborg eller resten af Danmark så husk at hjælpen altid er lige ved hånden. Vi sidder klar ved telefonerne for at vejlede og assistere dig. Så tøv ikke med at ringe – vi er her for at hjælpe!

Tel: +45898772245/5 - (1 vote)
Kategorier: Lokationer

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *