En lille sten kan på et øjeblik blive løftet op af vejen af ​​en forbipasserende bil. Den lille sten kan forårsage betydelig skade på din rude. Det kan være superirriterende at have en revne eller et stenslag i din bilrude, men også dyrt at forbedre udsynet når det går galt.

Hvis du er den uheldige med en nyopstået skade på grund af et stenslag eller andet, ved du så hvordan man reparerer en frontrude? 

Hvis ikke, så lad os tage et kig på, hvad du kan gøre med det samme!

Kvinde ser stenslag i forruden
Kvinde opdager en revne i ruden

Er det sikkert at køre med en revne?

Overordnet set er der ikke noget at bekymre sig om, hvis du ikke ved, hvordan du reparerer bilens frontrude. Hos os kan du få hjælp hvis uheldet opstår!

En revne svækker din bilrude og kan spredes over hele ruden overflade, hvis det ikke behandles omgående, so ofte er forsaget af et stenslag. Du bør ikke have nogen problemer, så længe du har fri udsigt, og skaden i autoglas ikke hindrer dit udsynet eller går fra kanten af ruden.

Men hvis den vokser betydeligt eller gør det svært at orientere dig ved kørsel. Så bør du få det fixet med det samme. Undladelse af at rette op på den beskadiget revne er til fare for dig og andre bilister og kan tiltrække opmærksomhed fra politiet.

Vurdering af skaden varierer fra synsmand til synsmand med hensyn til revner ifm. forrude syn. Så sørg for, at du er bekendt med dine lokale regler, før du udsætter reparationen af ​​en revne og dæk altid til en nyopstået stenslag med et stykke gennemsigtig tape.

Hvor er skaden opstået?

Skal du reparere eller udskifte din forrude?

Du skal huske, at autoglas ikke reparerer eller udskifter sig selv. Nøglen til at undgå at udskifte din bilrude er at få repareret stenslag lige efter at det opstår. At udskyde en reparation af stenslag vil typisk kun resultere i en dyrere regning for udskiftning af forrude.

At lære at reparere en beskadig autorude kan hjælpe med at spare dig for en del penge. Hvorvidt du bliver nødt til at udskifte den helt eller ej, afhænger af placeringen, størrelse af stenslaget og længden af den pågældende ​​revne.

Hvis skaden forhindrer dit primære synsfelt og revner max 2-3 cm så har du ikke andet valg end en udskiftning af hele din rude. Dette skyldes ofte at man ikke kan udføre en reparation på revner der er længere end 2-3 cm.

To parallel revner på tværs a en forrude som er blevet udskiftet

Typisk vil en revne, der er større end 2-3 cm lange, kræve udskiftning af hele ruden. Revner kan vokse på grund af temperaturændringer og bevægelser form af stød i bilen som eksempelvis et hul i vejen eller et bump.

Med hensyn til sværhedsgrad, jo flere stenslag og revner der er, jo mere sandsynligt er det, at de ikke kan udbredes. Nogle synsmænd vil tillade en mindre revne eller to på bilen, men frontruden skal udskiftes, hvis de er for tæt på hinanden og hvis de er i udsynsfeltet eller vurderes så pas lange at de svækker ruden for meget. 

Husker: udskyd ikke et forrudeeftersyn til få dage før at bilen skal til syn.

Vurder først skaden

Der er et par ting, du skal overveje, når du skal beslutte, om forruden kan fixes med en forrude reparation eller ej. Her er hvad du skal vide i grove træk:

Størrelse

Størrelsen af ​​stenslag, revnen eller revnerne har naturligvis en betydning. Hvis du opfanger dem tidligt i forløbet, kan du forhindre en revne i at splintre over hele din frontrude. 

Overstiger din revne 2-3 cm eller mere i længden, har du sandsynligvis intet andet valg end at udskifte hele forruden. 

Send os et billede af stenslag og revner og få en gratis vurdering af din revne, du kan måske undgå et rudeskift og en stor regning der til tider kan følge med.

Beliggenhed

Som nævnt før, hvis den forringer dit udsyn, bliver du nødt til at udskifte hele forruden hvis den ikke kan fixes. De fleste synsmænd, der tillader chauffører at køre rundt med en revne i ifm. et forrude syn, trækker ofte stregen, når den hindrer førerens udsyn. 

Dit lokale værksted vil til tider heller ikke forsøge på at udbrede en revne, hvis den blokerer for førerens udsyn, da reparationen kan skabe forvrængninger i det reparerede område.

Gennemsigtig tape over stenslag i forrude
Hold stenslaget frit for snavs

Forruden er opdelt i tre områder: Område A, Område B og Område C:

Område A: er et felt, som dækker for området fremfor rettet og udgøre 30 x 30 cm.

I dette felt må stenslaget ikke være større end 3 mm i diameter. Desuden må forruden ikke have ridser eller væsentlige slitage, som forringer udsynet.

Område B: er et felt i samme højde, som dækker et område til venstre og højre for det direkte synsfelt

I dette felt må stensalget ikke overstige 1 cm i diameter. Derudover må en ridse ikke være over 5 cm i længden.

Område C: er et felt der har en beliggenhed på passagersiden

I dette felt må stensalget ikke overstige 3 cm i diameter, samt at en revne ikke må overstige 15 cm i længden.

Yderligere skade

En frontrude har flere lag, og det øverste lag er typisk det, der revner. Der kan dog opstå nogle skår og revner under overfladen, og skaderne kan være så store at det kan forårsage problemer for hele forrudens struktur. Hvis der er skader under overfladen, skal du udskifte den i stedet for at reparere den.

Sådan reparerer du selv bilens forrude

Hvis du vil undgå en dyr reparation, er der en chance for, at du selv kan reparere en revnen. Først skal du lære at udbrede en revne i forruden. Dette virker dog kun på mindre revner i din frontrude og er sandsynligvis kun en midlertidig løsning, der kan give dig lidt tid. Du kan afhente et forrudereparationssæt hos din foretrukne autoreservedelsbutik.

For det første skal du rense bilruden så godt som muligt og fjerne alle skår og andet snavs fra overfladen. Brug en nål eller en spids genstand til at rense området så godt som muligt. 

Følg instruktionerne på dit kit. Typisk er der en beholder med lim, som du sprøjter ind i “hullet” på ruden. Lad ressinen hærde. Når det sker, vil du sandsynligvis have svært ved at finde den gamle revne.

Dette kan være nok til at hjælpe dig med at undgå at udskifte ruden i måneder eller år. 

Sådan repareres en revnet forrude med forsikring

Forsikringsselskaber dækker normalt omkostninger ved at udskifte en frontrude som er voldsomt revnet. Dette falder ofte ind under deres kaskodækning og vil kræve, at du betaler din selvrisiko. 

Får du det repareret, vil mange forsikringsselskaber ikke kræve selvrisikoen når stenslag repareres omgående.

Du skal ringe til forsikringen med det for at anmelde skaden; stenslag eller revne i forruden. De vil sandsynligvis anbefale deres samarbejdspartner som de har en rabataftale hos.

Frit værkstedsvalg

Din autoglasmontør vil undersøge den revnede forrude og anbefale at du selv tager de næste skridt med dit forsikringsselskab.

Typisk vil du have en ny forrude eller din nuværende repareret inden for en time eller to. Sørg for, at du kommunikerer direkte med din autoglasmontør under hele forløbet. 

De kan hjælpe dig med at træffe beslutninger, der bliver godkendt af dit forsikringsselskab så du undergår en stor regning.

Eksempel på en forude med en revne på en bil

Større er ikke altid bedre ved syn af bilen

Sådan repareres en forrude uden forsikring

Hvis du ikke ønsker at involvere dit forsikringsselskab, eller hvis din police ikke dækker revnede forruder, skal du undersøge, hvordan du kan få fixet en forrude som er revnet. 

Ring rundt til de lokale autoglasværksteder og fortæl dem detaljerne om din bils forrude. 

De vil sandsynligvis have et par anbefalinger til, hvordan du fortsætter og give dig et tilbud. 

Sammenlign dine valgmuligheder, tjek anmeldelser på seriøse kandidater. 

Udskifter Rudefix forruder?

Skal ruden skiftes? Rudefix hjælper dig når behovet opstår akut. Nogle biler, som har særligt udstyr, anbefales dog, at ejer bringer deres bil på værksted for at udskifte deres forruder. Dette er for at undgå problemer med en forkert kalibreret forrude.

En dårligt installeret forrude kan føre til utætheder (fugt), rust, eller at forruden helt løsner sig. I betragtning af prisen på en forrude, vil du gerne sikre dig, at det er gjort efter bogen.

Hvor meget koster det at reparere en forrude?

Omkostningerne for forrude reparationer kan variere meget, når det kommer til din forrude. Hvis du går gør-det-selv-ruten med et stenslag, koster det muligvis kun 50kr for et reparationssæt. 

Går du igennem dit forsikringsselskab, skal du muligvis kun betale din selvrisiko. Nogle forsikringsselskaber vil dog give ikke opkræve selvrisikoen, hvis du kun reparerer revnen og ikke udskifter hele uden.

Hvis du ikke har andet valg end at betale ud af egen lomme for hele forløbet, er det måske ikke så slemt, som du tror. Autoglasmontører ved, hvordan man håndterer det på bedste vis, og det kan koste dig mindre end 150kr.

Det kan dog være ret dyrt at udskifte hele forruden. En forrude kan koste op mod 12000kr på nogle særlige biler. 

Forebyggelse af revner i forruden

Der er en række forskellige årsager til, at en forrude revner. Nogle gange er det ude af din kontrol, uanset om det er en sten, hagl eller en ulykke.

Det er bedst at undgå grusveje, holde afstand til entreprenørkøretøjer på motorvejen og søge ly for hagl. Men nogle gange skal du bare krydse fingre og håbe, at du er født under en lykkestjerne og at heldet er på din side!

Tesla forruder dyrere end biler som den sammenlignes med

Lad ikke en forrude med en revne slå dig ud

En forrude med en revne er ikke verdens undergang. De fleste oplever på et tidspunkt en revne eller et stenslag i deres forrude. Det er en del af den risiko, du tager, når du kører i bil og specielt på motorvej.

Du kan hjælpe med at forhindre, at glas skader breder sig eller forværres ved at handle med det samme. 

Du gør ikke dig selv eller din bankkonto en tjeneste ved at udskyde at få en revne eller stenslaget i din forrude tilset af en professionel. 

At vide, hvordan man udføre en reparation af en forrude med en mindre revne er en fantastisk måde at spare penge på og holde din rude klar og sikker.

Kom et smut forbi vores hjemmeside og book tid når du har en glasskade og vil have besøg autoglas specialisterne.

4.7/5 - (26 votes)

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *