Kør-selv-ferie – turen går til Italien

Italiensk mad på kør selv ferien

Det er sommer, det er sol og det er ferietid. Og hvad er bedre end at planlægge en bilferie ned gennem hele Europa, til det smukke Italien?

En ferie i bil giver helt andre muligheder end andre ferietyper. Du kommer til at opleve de forskellige lande turen går igennem, får at se hvordan landskabet ændrer sig, hører hvordan sprogene ændrer sig efterhånden som du kommer længere og længere sydpå…

Og så har du naturligvis mulighed for at holde ind for at besøge en seværdighed, spise en lokal delikatesse, strække benene eller simpelthen bare holde et hvil og nyde omgivelserne.

(Det skal også lige nævnes, at er I flere i bilen er de økonomiske fordele ved sådan en rejse heller ikke at kimse af. Men det er den større frihed og muligheden for at gøre ophold undervejs, som hvert år lokker mange danskere til at tage bilen, når de skal på ferie.)

Hvad skal du tage hensyn til, når du planlægger en tur til Italien?

planlægning af kør selv ferie til italien

1. Hvor lang tid har du til at rejse i?

Det er vigtigt at have klart, at det at køre til Italien er en langvarig proces. Det tager cirka 18- 20 timer at køre strækningen fra Norditalien til Midtjylland/Fyn, hvis man er en erfaren bilist, holder sig inden for hastighedsbegrænsningerne og holder pauser ind imellem.

Med en sådan tidshorisont er det let at se, at er du alene i bilen vil det være sparsomt, hvad du kan nå, hvis du kører til Italien for at tilbringe en uges ferie. Risikoen for bagefter at komme til stå med en bitter smag i munden, fordi ferien har været for kort og stressende, er høj.

Meget bedre er det at sætte 10 dage eller et par uger eller 3 af til ferien. Så er der tid til at overnatte på både ud- og hjemturen, også indtil flere gange, og det øger sikkerheden for dig, eventuelle passagerer og din bil.

Og du vil også have mulighed for at besøge mere end ét område i Italien og derfor få meget mere ud af din ferie.

2. Hvor går turen hen?

Det næste som skal planlægges er hvor du ønsker at tilbringe din ferie. For der er stor forskel på at køre til Torino i Norditalien og til Palermo, på Sicilien. Mellem de to byer er der cirka 1.600 km, samme antal som der er mellem den danske grænse og Firenze.

For at hjælpe dig med at finde ud af, hvor din ideelle italienske feriedestination befinder sig er der her en række spørgsmål som du kan svare på;

Hvor langt ned i Italien vil du ideelt set?
Hvad vil du gerne lave i din ferie?

Er du til storbyliv, vinsmagning, at ligge på stranden, kulturoplevelser eller bjergvandring?

Har du lyst til at besøge bestemte seværdighederområder?

Har du et sted, du altid har drømt om at besøge?

Og til sidst, men ikke mindst:

Kan du lide at køre bil eller er det et nødvendigt onde for dig?

Der er rigtig mange spørgsmål at tage stilling til, men jo mere præcis du er i dine svar, jo lettere vil det være at finde ud af, hvor du ideelt er på vej hen.

Der kan sagtens være andre spørgsmål som dukker op mens du besvarer disse – skriv endelig alle tanker og overvejelser ned, så du er helt klar over hvad du ønsker af din Italiens-ferie.

NB. Et lille insider-råd:

Det er ofte en god idé at tænke utraditionelt, når du planlægger din kør-selv-ferie i Italien. Danskerne har for længst, som så mange andre turister, opdaget Toskana, Rom, Garda-søen, Venedig og Amalfi-kysten for bare at nævne nogle af de mest populære områder, og derfor vil der helt sikkert være pres på hoteller, campingpladser og B&B’er.

Tænker du istedet i mere utraditionelle baner, så kan du med fordel overveje at tage til regioner som Piemonte, Umbrien, Marche, Lazio (undtagen Rom), Abruzzo og Calabrien.

Disse er forholdsvist ukendte for de fleste turister, så ønsker du at slippe for alt for mange mennesker er det helt sikkert værd at overveje en tur hertil.

Lidt geografi: Piemonte ligger i Norditalien, cirka 1.500 km fra Danmark. 

Til Umbrien og Marche, som ligger i Mellemitalien, er der cirka 1.700 km

Lazio og Abruzzo ligger også i Mellemitalien, cirka 1.900-2.000 km fra den danske grænse. Calabrien er længst borte, helt nede i “støvlespidsen” cirka 2.400 km væk.

Der er mange steder, du kan læse om Italien og de forskellige regioner – her er et af de gode steder, som også kan hjælpe dig med at skaffe bolig på din tur til Italien (https://www.in-italia.dk/).

3. Hvad er dit budget?

Det er ikke nogen hemmelighed, at Italien stadig er et forholdsvist billigt land at opholde sig i. At gå ud og spise, købe vin og andre specialiteter samt at overnatte er stadig overkommeligt for mange danske pengepunge.

I dit budget skal du dog lige regne med, at har du i sinde at benytte de italienske motorveje så kommer du til at betale motorvejsafgift.

Det fungerer pratisk taget som når du skal over Storebælt i bil, med den lille forskel at du skal trække en billet, inden du kan køre ind på motorvejen. Når du kører fra motorvejen igen er billetten du har trukket afgørende for, hvor meget du vil blive bedt om at betale.

Du kan i mange tilfælde betale med kreditkort, så du ikke behøver at have euro parat.

Vær endelig opmærksom på, at det ikke er ligegyldigt hvilken bane du kører ind i ved motorvejsanlæggene. Og dette gælder både ved ind- og udkørsel.

Vær også forsigtig, hvis du ser “zona traffico limitato” mens du kører i en by. Rigtig mange turister ved ikke, at det betyder “miljøzone” og at man skal have en speciel tilladelse til at køre ind her.

Skulle sådan et skilt pludselig stå foran dig så kør en anden vej, for det er en myte at italienske bøder ikke når frem til danske bilister.

4. Hvordan har din bil det?

Det er fantastisk at sidde og planlægge hvor du skal hen og hvad du skal se og lave – men hvis bilen ikke er gearet til at tage en 3.500-5.000 km rejse så bliver det ligepludselig ikke særlig sjovt at være på kør-selv-ferie i Italien.

Inden du begynder det sjove i planlægningen og at sætte næsen op efter en dejlig italiensk kør-selv-ferie så er det en god idé at have klarlagt, at dit motorkøretøj er med på legen.

Et tjek hos din lokale mekaniker kan afsløre uventet slid og småting, som du under normale forhold ville kunne lade være med at gøre noget ved, men som på en længere tur kan risikere at  skabe seriøse problemer.

Snak ENDELIG med din mekaniker om eventuel fremskyndelse af reparationer og syn, så du ikke pludselig står i udlandet med nedslidte bremseklodser eller et oliefilter som skal skiftes. 

Under alle omstændigheder er det en god idé at få tjekket:

  • Olie og andre væsker
  • Dæk
  • Lys
  • Udsyn

Det er vigtigt at tjekke, at alt sikkerhedsudstyr er i orden og at du har de eventuelle yderligere sikkerhedsforanstaltninger som kræves i Italien, ved hånden.

På FDM’s hjemmeside kan du finde mange artikler, gode råd og tips om at gøre bilen klar samt om, hvordan du undgår problemer på turen (https://fdm.dk/alt-om-biler/koer-selv-ferie/bliv-klar-til-ferien).

Du kan også finde hjælp hvis du vil vide mere om de italienske færdselsregler og sikkerhedsudstyr (https://fdm.dk/alt-om-biler/koer-selv-ferie/regler-udlandet/faerdselsregler-italien).

NB. Blot så du husker det:

Udskiftning af en ny forrude i en hvid bil

Skulle du have stenslag, specielt i din forrude, så gå ind på vores hjemmeside (https://rudefix.dk/) og bestil tid til et eftersyn. Husk, at du kommer til at køre meget, og at din forrude skal kunne holde til en masse pres, mens du kører til Italien og tilbage igen.

Ønsker du istedet at mindske risikoen for, at et stenslag ødelægger din ferie så kig ind til os – vi er altid glade for at forære dig et par stenslagsklistermærker eller 3.

Og er du på kør-selv-ferie i Italien kan det sagtens tænkes, at du kunne få behov for et sådant. Det er i hvert fald bedre at have et ekstra i lommen skulle uheldet være ude, er du ikke enig?

5. Er du klar til at tage til Italien?

Du har nu overvejet en masse forskellige ting, taget hånd om andre og læst dig til hvordan man gør. Så nu er det blot at pakke bilen og komme afsted.

Men hvordan pakker du bilen på den mest hensigtsmæssige måde?


Her er en video som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du bør pakke og hvad du skal tænke på, når du pakker (https://www.youtube.com/watch?v=UawjrPUnuks)


(sådan noget som maksimal vægt af køretøjet inklusive passagerer og bagage kan let snyde – og give grimme bøder…)

Så er der faktisk kun tilbage at samle bilens – og dine – papirer. Du finder en god, fyldestgørende liste over hvilke papirer og andre væsentlige ting, du bør pakke, her (https://www.dah.dk/koer-selv-ferie/).

Og HUSK ENDELIG at få en reservenøgle med – det er så ærgerligt at stå i Italien og have låst dig ude af din bil!

Hvad ellers? Rigtig god kør-selv-ferie i Italien, og nyd det, det bliver en fantastisk oplevelse!

Rate this post

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *