Bilens forruder er ikke længere bare et stykke glas, der beskytter dig mod udefrakommende elementer. Integrationen af sensorer og kameraer, som udgør en væsentlig del af den moderne bils teknologi, er for det meste blevet placeret i forruden – for at optimere din køreoplevelse.

Denne udvikling i bilindustrien er med til at holde vejene mere sikre. Udvikling har været nødvendig, men det gør samtidigt udskiftningen af forrude mere indviklet. Der er nu en del kritiske faktorer at overveje: hvilket er forrude kalibrering.

Her er alt hvad du behøver at vide om kalibrering af en forrude

1. Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) – på dansk førerassistentsystemer-, som øger sikkerheden på vejene, ved blandt at advare dig om potentielle farer.

Nogle af disse systemer fungerer gennem sensorer og et professionelt monteret kamera på bilens forrude. Dette ekstra øje på vejen videregiver oplysninger om bilens omgivelser til ADAS. Systemet reagerer derefter og aktiverer automatiserede sikkerhedsforanstaltninger, når det er nødvendigt.

2. ADAS-teknologien omfatter advarsler om kollisioner, genkendelse af trafikskilte, advarsler om vognbanedrift, parkeringsassistent og registrering af fodgængere.

Avanceret sikkerhedssystemer og førerassistentsystemer (ADAS)

Infografik - Avanceret sikkerhedssystemer og førerassistentsystemer
ADAS – Avanceret sikkerhedssystemer og førerassistentsystemer

3. Mange store bilproducenter har udviklet deres egne ADAS systemer. Disse inkluderer Subaru Eyesight, Kia DRIVEWISE, Honda Sensing, Toyota Safety Sense og Ford Co-Pilot 360.

4. “Smarte forruder” har særlige tonede og ufarvede områder på glasset, hvilket gør det muligt for kameraet at “se” vejen. Forruden udgør derfor en væsentlige del af kameralinsen.

5. Forskning vurderer, at ADAS -integration i personbiler kan forhindre op til 40% af ulykkerne. Skulle der stadig opstå et uheld, vil det normalt være mindre alvorligt og resulterer i 37% færre kvæstelser og 29% færre dødsfald.

Det er derfor blevet et lovkrav fra EU, at alle nye biller fra 2022 skal være udstyret med ADAS systemer.

6. ADAS overvåger blinde vinkler, fodgængere og dyr, der krydser vejen, samt nærhed til objekter som f.eks. en barriere. For hele tiden have den optimal overvågning af omgivelserne, har du brug for et præcist kalibreret forrude-kamera.

Hvornår skal ADAS-systemerne kalibres?

7. Forrude-kameraet skal kalibreres igen, når forruden udskiftes, udskifter affjedringen eller hjul-justeringen, hvis instrumentbrættet viser en fejlkode, eller hvis kameraet af nogen anledning afbrydes.

8. Kalibrering af forruden justerer kameralinsen, så den igen kan tage et nøjagtigt og pålideligt billede af vejen og andre køretøjer. Hvis den er justeret forkert med selv et par millimeter, kan det kompromiser teknologien og resultere i mere udsat kørsel.

Infografik om Forrude Kalibration
Kalibrering af forruden påvirker disse hjælpesystemer

9. Der er to typer af ADAS -kalibrering: dynamisk og statisk.
Begge typer af kalibrering tager cirka en til to timer at fuldføre.

Dynamisk kalibrering involverer omfattende test af ADAS systemerne.

o Teknikeren kalibrerer forruden med en håndholdt enhed. Normalt kører teknikeren køretøjet med en bestemt hastighed, over en bestemt afstand og under ideelle vejrforhold. Det gør det muligt for systemet at vænne sig til visse vejfunktioner.

o Forskellige bilproducenter har angivet specifikke parametre for dynamisk ADAS -kalibrering på deres biler, som skal følges.

Statisk kalibrering af ADAS, mens bilen er stillestående.

o Kalibreringer finder sted på et specialiseret værksted. Teknikere bruger udstyr fra producenten til at kalibrere kameraet og sensorer.

10. Man får ingen indikation eller advarsel på en ukorrekt ADAS -kalibrering, hvilket kan få føreren til at reagere på falske oplysninger. Som et eksempel udløser nogle ADAS -teknologier automatisk nødbremsen, hvis der pludselig dukker et objekt op.

Ukorrekt Forrude Kalibrering

Såfremt din forrude har et fejlagtigt kalibreret kamera, kan systemet bringe din bil til et uønsket stop. Af sikkerhedsmæssige årsager er det yderst vigtigt, at det er en uddannet rudemontør, som professionel kalibrerer din forrude.

Rudefix’s teknikere har årtiers kombineret erfaring tilsammen. Vores ekspertise og erfaring sætter dig og din bil i kompetent hænder. Vi anvender topmoderne udstyr til udskiftning af din forrude og kalibrering af sensorer og kameraer.

Din sikkerhed er vores største bekymring.

5/5 - (7 votes)

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *