Hvad står tallene for på hjulene

Har du spørgsmål omkring din bils dæk? står du og skal købe nye dæk eller fælge eller hjul (dæk/fælge)?

Vi har spurgt lidt rundt og det viser sig at mange har spørgsmål om alle de ting der står på dækket!

Har du prøvet det, at køre op til en dækpumpe før bilvask, stige ud af bilen, skrue hætten af ventilen i hjulet, for så at give op, da du skulle finde ud af, hvor meget luft der skal i et dæk?

Den historie kender du sikkert, som så mange andre også gør.

Dæktryk måles i atmosfærisk tryk som PSI og BAR og en bar svarer til en atmosfæres tryk ved havoverfladen.

Jeg skal have nye dæk! Hvad skal jeg kigge efter?

Dæk bredde/højde, samt hulstørrelse er nøgledata, når du skal vælge nye dæk. Ting du også bør kigge efter er Dækstøj, kvalitet og pris. Du vil også gerne overveje om du skal køre på helårsdæk eller på sommerdæk i sommerperioden og vinterdæk i vinterperioden.

Dækstøj kan variere meget og har en utrolig stor påvirkning på kørekomforten. man tænker og bemærker det ikke. og den bedste måde at forklare forskellen er nok forskellen mellem at slappe af på et snedækket bjerg i forhold til en have ved siden af en motorvej.

Dækstøj

Vi vender os til støjen men vi stresses af den og vi når ikke et komfortabelt afslappende niveau når der er støj omkring os. Prioriter dæk med lavt dækstøjsniveau hvis det har en værdi for dig for de er typisk meget dyrere end dæk som støjer.

Dine bilruder har også en betydning for støj i bilen du kan derfor til nogle bilmodeller få akustik forruder eller sideruder, det betyder at de enten er tykkere eller at de har en akustiklaminat på indersiden. Dvs. en lyddæmpende effekt Du kan se om man kan få en forrude til din bil med akustik dæmpende effekt her

Kvalitet

Dækkvalitet varierer ligeså meget som alt muligt andet, Heldigvis for os bilejere er der myndighedskrav, som sikre en minimumskvalitet og sikkerhed. eks. vil du ikke opleve, at der sælges dæk uden armering eller slidbane som pludselig falder af. Kvalitet hænger oftest sammen med prisen men der er dækproducenter som producerer rigtig gode kvalitetsdæk til “små” penge. se test mm.

Helårsdæk

Har du ikke råd til at køre på to sæt hjul alt efter årstiden så skal du have helårsdæk men det er bestemt kun en løsning man skalæ vælge af økonomiske årsager for alle andre argumenter er uansvarlige. Helårsdæk er dæk der aldrig rigtig er gode til hverken det ene eller det andet og derfor får du et jævnt dæk til det hele og det er ikke ok når det kommer til din og dine medpassagerers sikkerhed eller andre medtrafikanter, cykellister eller fodgængere som du ikke nåede at bremse op for pga dine helårsdæk bare ikke kan det samme som rigtige vinterdæk eller sommerdæk

Årsagen er at vinterdæk er typisk hårdere mere markeret dæk og sommerdæk blødere og mindre markeret dæk. Hvor et helårsdæk er midt imellem.

Sommerdæk

Du skal vælge sommerdæk fordi sikkerhed er vigtigt, du kan også vælge at have nogle flotte alufælge som du kan glædes ved om sommeren, de pynter på bilen, hvis man er til sådan noget.

Vinterdæk

At du har et sæt hjul, stålfælge som alufælge med et sæt vinterdæk er super vigtigt for alles sikkerhed. Vinterdæk kan bare noget som sommerdæk og helårsdæk ikke kan. I de fleste lande er det lovpligtigt at have et sæt sommerdæk og et sæt vinterdæk til de forskellige årstider.

Mere information

Du kan altid ringe til et lokalt dækcenter eller finde regler for dæk på Dæklabel siden

5/5 - (4 votes)