Det er ved at være slut på ferien og dagligdagen vender tilbage. Langsomt bliver nætterne kortere og efteråret kommer snigende. Og som det ofte sker, når man kommer hjem fra ferie, så er der småting som skal ordnes:
- Græsplænen skal slås.
- Postkassen skal tømmes.
- Huset skal ses efter i sømmene.
- Feriegrejet skal lægges væk.
Og hvad med bilen?
Du har sandsynligvis brugt din bil i ferien – mange danskere kører til feriestedet – og det er derfor en god idé, at give bilen en kærlig hånd, så den kan holde længe endnu uden skavanker.
Så du ser olien efter, kontrollerer om der er vand nok på motoren, om dækkene har det rigtige tryk, om lyset fungerer som det skal – alle de småting, som kan gå hen og skabe store problemer, hvis de ikke bliver holdt under jævnligt opsyn.
Men der er én ting som ofte bliver overset: din bils vinduesviskere.
Vinduesviskerne er en del af dit sikkerhedsudstyr!
Det er tit først når du står i situationen – det regner skomagerdrenge, vandet står ned i stænger, det øser ned – hvordan vi end siger det, så regner det kraftigt.
Og det er ofte først I DENNE SITUATION, at du kommer i tanke om at vinduesviskerne er slidte og skulle være blevet skiftet da du kom hjem fra ferie.
For det er nu, at de skal fungere, nu de skal asssitere med et klart udsyn. Og HVIS dine vinduesviskere ikke fungerer, når det vælter ned med vand, så er det et STORT problem.
Vinduesviskerne er sikkerhedsudstyr, som kan spare dig for virkelig store problemer. De hjælper dig blandt andet til at have klart og fulde udsyn over vejen i vitale situationer, og så rengør de hurtigt og effektivt din for- og bagrude for alle former for:
- sne
- regn
- slud
- støv
- frost
- blade
Selv i de mest prækære situationer kan et par gode vinduesviskere hjælpe dig til at komme sikkert hjem.
Vinduesviskere skal skiftes oftere end du tror.
Men men men…
Vinduesviskere holder ikke evigt. Tværtimod. Og da de er lavet af et blødt gummimateriale – for at kunne glide let hen over din forrude uden at skade den – er de meget udsatte og bliver let beskadiget.
Det er derfor vigtigt at holde øje med dem, så du kan skifte dem og ikke risikere problemer i en vanskelig vejrsituation, eller – i sidste ende – et uheld…
Men hvordan finder du ud af, om det er tid for at skifte dine vinduesviskere?
Er det tid at skifte dine vinduesviskere?
Der er flere signaler på, at det er på høje tid at skifte vinduesviskerne.
1. Laver lyde
Det første tegn er en knirkende, hylende lyd, når vinduesviskeren kører over ruden. Denne lyd er ofte yderst distraherende og irriterende. Og er en klar indikator om, at vinduesviskeren har behov for en udskiftning.
Ud over knirk og hyl, kan der være andre lyde når vinduesviskerne er i arbejde, så derfor er en god tommelfingerregel, at “er der lyd er det tid at skifte”.
2. Streger på forruden
Et andet klart tegn på at det er tid til en udskiftning er, at vinduesviskeren ikke længere rengør overfladen helt. Streger på ruden er tegn på, at vinduesviskeren er begyndt at tørre ud og krakelere, eller at fremmedlegemer er begyndt at sætte sig fast i gummilisten.
Bliver viskeren ved med at blive brugt, kan krakeleringerne og fremmedlegemerne skabe ridser på din forrude og i sidste ende gøre det endnu mere vanskeligt for dig at se ud.
3. Bøjede eller ødelagte vinduesviskere
En vinduesvisker kan blive bøjet pga. frostskader eller en bilvask som har været lidt for energisk. Og en vinduesvisker som ikke slutter til, kan ikke gøre din rude ren, som den bør og dermed ikke tage vare på din sikkerhed.
Du bør tage dig tid til at kontrollere vinduesviskerne med jævne mellemrum, helst på ugebasis, så du med det samme kan se, om der er noget, som ikke er som det skal være.
Løft vinduesviskerne fri af ruden og se på, om bladene bærer tegn på slitage, om gummiet er takket, eller om det er begyndt at hærde.
Ser du problemer af nogen art er det bedre at skifte vinduesviskeren og/eller vinduesviskerbladet.
4. Irregulære bevægelser
Når vinduesviskeren har den rigtige form, flytter den sig i en glat bevægelse hen over ruden. Med tiden sætter slitage og andre skavanker ind, med det resultat, at vinduesviskeren begynder at vibrere. En klar indikator på, at NU er det tid at skifte den.
5. Vinteren er på vej
Det er altid en god idé at få nye vinduesviskere inden vinter, også selv om dem du har i øjeblikket fungerer fint. Der findes specialdesignede vinduesviskere som er gearet specifikt til frostvejr, sne og kulde. Disse er langt mere holdbare end de almindelige vinduesviskere, som i løbet af relativt kort tid vil begynde at vise tegnene, som vi har set ovenfor.
Hvor ofte bør du skifte dine vinduesviskere?
Mange bilister er ikke klar over, hvor tit vinduesviskere egentlig bør skiftes, og rigtig mange bliver forbavsede over at høre, at en gang hver 6-12 måneder er ideelt set den korrekte frekvens for udskiftning af dine vinduesviskere.
Udskiftning kommer dog an på mange forskellige aspekter (heriblandt kvaliteten af råmaterialerne og vejrforholdene), og der er mærker, som holder bedre og længere.
I stedet for at tænke over hvornår du sidst har skiftet dem, tag listen ovenfor og tjek om alt er i orden.
Er et eller flere af ovennævnte signaler til stede, er det helt sikkert tid at få en udskiftning.
“Kan jeg selv skifte mine vinduesviskere?”
Du kan ofte selv stå for udskiftningen, både når vi taler om bladet og om hele vinduesviskeren.
Er du i tvivl, så snak med en ansat, hvor du normalt køber reservedele, om hvilke vinduesviskere passer til/anbefales til din bil.
Eller slå på tråden på telefon 89 87 72 24 kom ind forbi og lad os se på tingene.
Står du selv for udskiftningen, så vær opmærksom på, at hvert bilmærke og model har sine vinduesviskere. Du kan således ikke bare købe et par tilfældige vinduesviskere og håbe på, at de passer til din bil.
Husk også, at der ofte er forskel på højre og venstre vinduesvisker.
(YouTube kan være en god resource til at finde information på, hvordan du udskifter viskerne på netop din bil. Her er f.eks en video, som viser hvordan du selv kan skifte vinduesviskere og vinduesviskerblade på en Toyota Yaris)
Hvordan kan du få dine vinduesviskere til at holde længere?
Der er et par enkelte tips og idéer til hvordan en vinduesvisker kan holde længere:
- Rengør vinduesviskerne med en blød klud og et rengøringsmiddel specifikt til ruder.
- Fjern blade, pollen og andet materiale fra ruderne inden du benytter dig af vinduesviskerne.
- Tør din forrude af med en vandskyende opløsning en gang hver anden måned.
- Benyt den sprinklervæske som passer til klimaet. Frostsikker sprinklervæske bør naturligvis benyttes i vintermånederne 😉
- Er det koldt/sner det, så løft vinduesviskerne af frontruden, så de ikke bliver beskadiget, hvis det skulle fryse.
- Benyt bilens afrimningsprocedure i stedet for en isskraber.
Hold øje med dine vinduesviskere også om sommeren!
Vidste du i øvrigt, at vinduesviskerne forringes ikke blot i vinterhalvåret (pga. frost) men også i sommermånederne, når det er varmt?
Det er derfor, det er en god idé at tage et kig på dem, når du kommer hjem fra ferie – så ved du, om der er behov for en udskiftning, eller om det kan vente til efteråret, inden frosten sætter ind.
Fra midt i august og til sidst i september er generelt en god periode at kontrollere og skifte dine vinduesviskere.
De højeste temperaturer er overstået, og foran venter en periode med – helt sikkert – en god del regn, og senere slud, sne og frost.
Så kommer du hjem fra ferie og gummiet på dine vinduesviskere mærker udtørres og hårdt er det tid at tage et par nye i brug.
For med en hård gummiliste, som føres hen over din rude hundredevis af gange under en regnfuld kørsel, er risikoen for skader på forrude og bagrude gevaldigt forøget.
Har uheldet været ude er det nemt at løse problemet!
Det kan ske, at slidte vinduesviskere beskadiger for- eller bagruden i din bil – og hvad gør vi så?
DET ER ÆRGRELIGT at skulle have en ny forrude i din bil pgs. slidte vinduesviskere. MEGET ærgreligt.
Og selvom vi med denne artikel håber, at have givet dig alle gode grunde til, at det IKKE kommer til at ske… Ja, så ved vi af erfaring, at det vil det.
Og hvad gør vi så?
Det kan virke utroligt besværligt og bekymrende at få skiftet en forrude eller en anden rude i bilen.
At få sådan opgave ordnet giver ofte idéer om, at bilen så er nødt til at være på værksted længe – og det er naturligvis i mange tilfælde et problem.
Men reelt set, er det faktisk utrolig nemt, at få skiftet ruden i din bil – og dette uanset hvor i landet den holder.
Her er proceduren som gælder for ALLE bilister uanset bilmærke, model og årgang:
1. Gå ind på https://rudefix.dk og bestil den tid, som passer dig bedst.
2. Fortæl os hvor bilen holder parkeret eller, hvis det ikke sætter din sikkerhed på spil, kom ind til os.
3. Overvåg installationen af den nye rude og af bortrenoveringen af den gamle, eller kom tilbage når proceduren er overstået.
4. Typisk efter en time er du og bilen køreklar igen.
Som altid inkluderer vi følgende produkter og serviceydelser i prisen (prisen kan du i mange tilfælde allerede se på hjemmesiden når du bestiller tid – en ekstra sikkerhed for dig, så der ikke kommer væmmelige overraskelser undervejs!):
=> Vi monterer gerne din nye rude der hvor bilen står parkeret.
=> Du får en rude i høj kvalitet, som monteres og afprøves inden du bliver sendt ud på vejen igen.
=> Vi tager os af bortrenovering af den gamle rude, det skal du ikke tænke på.
=> Oveni får du altid rådgivning og vejledning – og et smil.
Det er en del af vores kundeservice – det siger i hvert fald vores kunder. Tjek deres anmeldelser af vores arbejde her.
Gratis stenslagsklistermærker
Når du kommer ind til os får du en håndfuld stenslagsklistermærker med, så stenslag ikke risikerer at blive et stort problem for dig.
Har du ikke sådan nogle klistermærker liggende i din bil? Kom ind forbi og hent nogle stykker – til familien, partneren, kompagnonen, kollegerne – vi giver gerne et par ekstra, så risikoen for at skulle skifte forruden pga. stenslag mindskes.
Vi ses næste gang.
Oliver Nordsve
PS. Har du læst artiklen om indbrud i din bil?
Seneste kommentarer