+4571991077 info@agsd.dk

På en køretur hører du pludseligt en lyd og bemærker hurtigt, at det var lyden af ​​en sten, som netop har ramt bilens forrude. Dette er noget som de fleste bilejere gerne vil være foruden. Et lille stenslag i din forrude virker måske ikke som en stor ting, men hvis det ikke bliver repareret hurtigt, kan det blive til en revne.

Når temperaturen ændrer sig, udvider og trækker glasset sig ud og trækker sig sammen. Dette kan få flisen til at vokse sig større, og i sidste ende kan trykket få glasset til at revne. Når først en revne begynder at opstå, kan den hurtigt sprede sig over hele forruden. Du står pludsligt i en situation hvor reparation af stenslag ikke længere er en mulighed.

Revner i forruden kan være meget farlige, fordi de forringer dit udsyn under kørslen. Hvis du kører ind i et huller eller en anden genstand, kan revnen se ud som et spindelvæv, hvilket gør det endnu sværere at se.

Opsumering: Husk på at et stenslag, som ikke blive varetaget omgående, i sidste ende kan udvide sig og blive til en revne. En revne som langsomt strækker sig længere og længere hen over forruden. Revner svækker også forrudens struktur, hvilket gør det mere sandsynligt, at den splintrer ved en ulykke. Du bør derfor få repareret stenslag i forruden kort efter skaden opstår!

Vi får mange spørgsmål om: kan mit stenslag repareres?

Derfor har vi udarbejdet en artikel som skal gøre det lettere for den almindelige bil ejer at hurtigt danne sig overblik over hvilken type af skade der er opstået på bilens forrude.

Hvordan ved man om stenslaget kan repareres eller om hele forruden skal udskiftes?

Før vi går i gang med at besvare dette spørgsmål, er det vigtigt at begynde med at se på hvordan en forrude er konstrueret.

Bilgals består af tre lag

Forruden i en bil består af tre lag glas: to lag med almindeligt glas, samt et indre lag imellem de to, bestående af sikkerhedsglas. Dette lamineringslag er med til at holde de to ydre ruder sammen, i tilfælde af en ulykke. Derudover er denne glastype med til at beskytte bilens passagerer mod farlige glasskår.

Normalt, når en sten eller andre genstande rammer forruden, så går skaden ikke gennem alle tre lag. Denne faktor er med til at gøre en mindre reparation af stenslag væsentligt lettere.

Vurder straks skadens omfanget på forruden

Inspektion af bilrude
Vurder skadens omfang på bilruden

Heldigvis kan de fleste mindre stenslag eller en mindre revne i forrude – uden at hele forruden skal udskifte. Når du skal vurdere skaden, er det vigtigt at overveje fire faktorer for at konkludere om en reparation af stenslag er en mulighed:

Type af stenslag eller revne

Størrelse

Dybde

Beliggenhed

Type af stenslag eller revne

Der er mange forskellige typer af stenslag og revner, alt afhængigt af hvad der forårsagede skaden, hvordan objektet ramte forruden samt hastigheden. Nogle stenslag kan repareres, og i nogle tilfælde umuligt at fixe, som f.eks. når dit stenslag er større end en 2 krone.

Lad os derfor kigge nærmere på hvilke type af af skader som kan opstå i forbindelse med en skadet rude:

Bull’s Eye

Denne cirkulære revne har et rent brud i midten og forekommer typisk: når en rund genstand (f.eks. sten) rammer forruden. Når det opfanges i tide, så er Bull’s eye en type af skade som let kan repareres, og det kræver typisk ikke en komplet udskiftning af forrude.

Et 1/2 øje, Halvmåne eller Muslingen

Denne stenslags type bliver kaldt lidt forskelligt. Du kan kende den ved at den ser ud som et halvt Bulls eye og har ofte en blødere kant. Denne form for reparation af stenslag er gangske ukompliceret.

En revne i kanten

Kantsprækker er mere almindelige end man skulle tro. Denne type af revne starter tæt på kanten af ​ forruden og har en tendens til at bevæge sig indad over tid. Når denne revne type opstår, så skal du have en ny rude. Udskiftningen skal helst ske hurtigt når det omhandler større revner som går langs med rammen eller er længere end et par centimeter.

En splintrende revne

En splintrende revne har en tendens til at forekomme i midten af ​​forruden og forhindrer derfor førerens udsyn. Sprække-linjerne på denne type af skade spredes hurtigt og kræver normalt at du får skiftet hele forruden, da en reparation af stenslag ikke er muligt.

Stjerne

En stjerne skade starter med et hul, som består af en eller to små revner, der fører udad. Disse revner har en tendens til at vokse og sprede sig. Den er let at reparere, mens stjernen er lille og fri for snavs.

Kombination

Kombinationsbrud er for det meste et resultat af en alvorlig skade på en forrude. Dette kan være på grund af en ulykke eller alvorligt slag på forruden (f.eks. faldende sten og grene). På grund af antallet af stensalg samt revner om opstår, så er udskiftning af forrude oftest den sikkreste løsning.

Kvinde ser stenslag i forruden
Hvornår kan forruden repareres?

Størrelse

De fleste autoglas teknikere er i stand til at få repareret stenslag, der er mindre end 1-3 cm i diameter (eller omtrent på størrelse med en 2 krone), samt revner, der ikke er mere end 2-3 cm.

Dybde:

Hvis dit stenslag eller revne er gået gennem alle tre lag af glasset, kan skaden med stor sandsynlighed ikke udbredes. Selvom det blot er et lille hul, vil det være et område som er svækket. Der underminerer den generelle styrke på forruden.

Beliggenhed:  

Stenslag eller revner som er placeret i førerens synsfelt, kræver en komplet udskiftning af forruden. Uanset hvor godt en reparation af stenslag er udført, så kan der stadig være en vis uklarhed, misfarvning eller ujævnheder i området efterfølgende. Hvilket er med til at distrahere føreren under kørslen.

Samtlige skader som opstår nær forrudens kant (hvor den møder metalrammen) giver grund til bekymring. Selv en mindre revne i denne lokation vil svække forrudens integritet og komprimere din og andres sikkerhed. Selvom dele af revnen eller stenslaget kan være ude af syne og befinde sig under rammen, så er det umuligt at reparere forsvarligt og du bør få monteret en ny forrude.

Alt som er tættere end 5-7 cm på kanten, kræver en udskiftning af forruden.

Vi har udarbejdet en grafisk oversigt, der opsummerer udskiftning af forrude vs reparation af stenslag

Rudefix Infografik

Hvordan bliver bilglas repareret?

En autoglas specialist vil først rense området med trykluft når du har et stenslag i forruden. Da partikler som støv, fugt eller snavs vil påvirker glassets integritet. Det er ikke en tidskrævende opgave og tager i gennemsnit 15-20 minutter.

Den opvarmede harpiks matcher bilens forrude-styrke, farvetone og lysbrydning.  Derudover binder den sig til glasset omkring. Som det sidste, vil teknikeren pudse glasset, og i de fleste tilfælde, vil du ikke engang kunne se forskellen.

Dete er dog vigtigt at understrege at en reperation af stenslag er en nødløsning og kun et alternativ til en ny forrude. Forruden kan revne alligevel, selvom den er blevet repararet, en reparation af stenslag mindsker blot risikonen for at det sker. Ligeledes skal det nævnes, at visse førerassistenter kan påvirke hvorvidt en billig reparation er mulig.

Husk på at hver reperation af stenslag er forbundet med en risiko for at ruden revner – sandynligheden for at det sker er ca. en ud af ti gange.

Hvis du har noget af følgende i din bilmodel, skal forruden muligvis udskiftes helt – afhængigt af hvor stenslaget eller revnen befinder sig:

  • Opvarmet forrude

Kan reparation af forrude eller udskiftning vente?

Reparation af en forrude er en vigtig service, der hjælper med at holde biler kørende på forsvalig vis. I mange tilfælde kan en mindre revne i forruden repareres, uden at det er nødvendigt at udskifte hele forruden.

Der er mange grunde til, at du bør sigte efter en reparation af stenslag og revner i forruden så hurtigt som muligt. Revner forlænges hurtigere, end man lige umiddelbart skulle tro. Den ene dag har du en lille revne, og den næste dag, har den udviklet sig til en lang revne langs din forrude. Det kan betyde forskellen mellem en overkommelig stenslags-reparation og en dyr forrude udskiftning.

Desuden sætter støv og fugt sig i krogene af en revne over tid og forårsager yderligere skade på bilruden.

Det er ikke kun mere omkostningseffektivt, men det er også med til at reducere spild når man vælger repeartion af stenslag. Derfor er reparation af forruder en vigtig service, der bidrager til at holde køretøjer sikre og effektive.

Vigtigst af alt, så udgør et stenslag eller en revnet forrude et sikkerhedsproblem. Det overrasker mange, at selv de mindste ufuldkommenheder i glasset har en påvirkning på bilrudens integritet.

Vigtig fakta om forrude reparation vs udskiftning:

  • En forrude udskiftning er langt dyrere og tager længere tid end forrude reparation.
  • De fleste mindre reparation af stenslag indgreb og revner tager under en halv time at udbrede.
    En udskiftning af forruden kan tager ca. 2 timer – inklusiv tørringstid.
  • Altid husk på at få repareret stenslag i forruden så hurtigt som muligt. Jo længere du forlænger opgaven, desto større er chancerne for: at skaden spreder sig og kræver en fuldstændig udskiftning af forruden. Vær ikke lang tid om at tage en beslutning, pludsligt er det for sent – book tid idag!
  • Forruden er en vigtig del som udgør omkring 30% af bilens strukturelle integritet. Derfor er en forkert monteret forrude, eller en sjusket reparation, medvirke til en farlig situation i tilfælde af en ulykke.
  • Forruden er en vital komponent i airbag-teknologien. En svag, beskadiget eller forkert monteret forrude kan løsne sig, i tilfælde af at bilen airbags bliver udløst. Airbaggen vil derfor blive pustet op over instrumentbrættet i stedet for at beskytte bilens passageren.
  • Hvis du har repareret stensalg på din forrude mere end fem gange, skal du have en total udskiftning af forruden.

Skal du snart til syn, og er du i tvivle om hvilke regler der gælder? Så kan du passende læse vores korte guide angående Forrude syn: synsregler for stenslag, revner eller for mange ridser.

Har du fået et stenslag så book tid til en reparation af stenslag hos din lokale afdeling for autoglasskader. Det er trods alt en billig reparation end at skulle punge ud for en komplet udskiftning når hele ruden er totalt beskadiget.

Forrude – Hyundai I20 2010

Super god service – tusind tak for hjælpen denne gang Rudefix.

Lokation: Aarhus
Pris: 2727,66 kr. 

Hanne

Volvo V50 Forrude

Forrude – Volvo V50

Dejlig oplevelse – professionel og super service – til en rigtig fornuftig pris.

Kan kun anbefales.

Lokation: Aalborg
Pris: 3419,00 kr.

Per

Forrude – Volkswagen Touran 2003

Meget hurtigt rude skift. Følte mig enormt godt behandlet, de virkede yderst professionel.

Lokation: Kolding
Pris: 4718,00 kr.

Marc

4/5 - (24 votes)

Skal din bilrude skiftes?

Få et tilbud! Vi har kun brug for din nummerplade og postnummer.

Vi har modtaget dine oplysninger og går i gang med det samme.