+4571991077 info@agsd.dk
Kan mit Stenslag Repareres?

Udgivet af Oliver

feb 14, 2024

Det kan lyde lige så højt som et kanonslag og give en et stort chok, hvis man sidder i egne tanker under en køretur. Lyden fra stenen sætter spor af et stort stenslag på forruden.

stjerne stenslag med revner

Stenslag er en almindelig form for beskadigelse af forruden, som oftest skyldes når sten, eller mindre genstande, rammer ruden ved høj hastighed. Selv om de fleste stenslag er relativt harmløse, kan de potentielt føre til mere alvorlige problemer, hvis de ikke bliver repareret.

Alle typer stenslagsskader kan svække forrudens struktur, hvilket gør den mere modtagelig for brud.

Med tiden kan der samle sig vand og snavs i flisen, hvilket får den til at udvide sig og svækker det omgivende glas. I ekstreme tilfælde kan dette medføre, at forruden udvikler større revner eller splintrer. Derfor er det vigtigt at få repareret eventuelle stenslag så hurtigt som muligt.

 

BESTIL TID TIL EN NY FORRUDE

Stenslag på forruden – hvad nu?

Det er vigtigt at reparere eventuelle stenslag i forruden så hurtigt som muligt. Hvis de ikke bliver repareret, kan disse splinter hurtigt blive til revner, der kan hindre dit udsyn under kørslen og potentielt forårsage en ulykke. Desuden kan disse revner vokse hurtigt ved ekstreme temperaturer, især om vinterene of sommeren, hvilket gør det endnu vigtigere at reparere dem hurtigt.

På et eller andet tidspunkt vil alle bilejere få problemer med stenslag i forruden. Selv om disse stenslag kan virke mindre, kan de hurtigt blive til revner, der forvrænger dit udsyn og svækker forrudens strukturelle integritet. Hvis du befinder dig i denne situation, skal du ikke fortvivle.

Forruden falder ikke sammen i skødet på dig og ofte er der tale om en overfladisk skade og den kan man roligt køre videre med.

På den anden side, såfremt stenen har ramt forruden så hårdt at stenslaget er gået igennem forrudens yderste glas, så er en reparation af stenslag mere presserende end hvis det blot er et overfladisk stenslag. I dette tilfælde er der ingen vej udenom en udskiftning af forrude.

Stenslaget kan virke helt levende

Har du fået et stenslag så kan det som udgangspunkt repareres. Det handler dog om at være hurtig ude. Et repareret stenslag har mange fordele, da det er væsentligt billigere, end at stå med regningen på en ny forrude. Selve stenslaget må ikke være større end en 1 kr, og det berørte område ikke større end en 2 kr fra de to ydre punkter – hvis der går en revne ud fra stenslaget.

Førstehjælp til forruden

Dæk hullet til når du har fået et stenslag: hermed forøger du chancen for at kunne reparerer dit stenslag og resultatet forbedres markant ved at holde stenslagshullet fri for snavs/vand.

“Sørg for at have et stenslagsklistermærke i bilen. Så undgår du at sandkorn og snavs kommer ind i hullet, stenslaget, kan være vanskeligt eller umuligt at lave”.

Selv om du selv kan reparere disse flænger med et gør-det-selv-kit, er det bedst at overlade denne opgave til fagfolk. En professionel vil vide, hvordan man fylder chippen korrekt for at opnå det bedste resultat og gøre det mindre sandsynligt, at hullet vil sprede sig.

Det er dog vigtigt at understrege at en reperation af stenslag er en nødløsning og kun et alternativ til en ny forrude. Forruden kan revne alligevel, selvom den er blevet repararet, en reparation mindsker blot risikonen for at det sker.

Kort sagt er det vigtigt at reparere stenslag i forruden for at opretholde sikre kørselsforhold og forebygge langt dyrere skader. Omvendt risikerer man også ved en reparation af stenslag at glasskaden udvikler sig, hvilket er tilfældet ca. 1/10 gange. Da det trods alt er skrøbeligt glas som en rudemontør arbejder med og som vedkommende skal være ekstra omhyggelig med.

Typer af stenslag:

Der er tre hovedtyper af stenslag, der kan beskadige en forrude – bullseyes, stjernebrud og spindelvævssprækker.

Nogen kan repareres med andre kræver at du får skiftet ruden.

Bullseyes er cirkulære flænger med et tydeligt centrum og en ring af brudlinjer rundt om kanten. De skyldes normalt små sten eller affald, der rammer ruden ved høje hastigheder. Stjerneskår ligner bullseyes, men de har flere punkter, der stråler ud fra midten. De har også en tendens til at være større og mere alvorlige. Revner i spindelvæv er samlinger af små revner, der udstråler fra et centralt punkt. De er normalt forårsaget af stress eller pludselige temperaturændringer.

I nogle tilfælde kan de endda hindre førerens udsyn ligesom en forrude med mange ridser. Derfor er det vigtigt at få repareret eventuelle stenslag så hurtigt som muligt, så du undgår at få skiftet hele forruden.

I nedenstående sektion af artiklen kan du blive klogere på dit stenslag:

 

Overflade stenslag
Stenslaget er overfladisk og vil sjælendt udvikle sig. Reparation er ikke nødvendigt, men med pit filler kan man få området til at blive gennemsigtigt igen så man undgår forstyrrelser i synsfeltet.

Normalt stenslag

Muslingen Stenslag

Hvis stenen har ramt så det yderste glas og ligner en musling, så er der godt nyt: dit stenslag kan repareres. Bedste forudsætning for vellykket reparation er at stensalget er uden revner og er mindre end en tyver.

stenslag og priser på reparation af forruder

Stjerne Stenslag

I dette tilfælde vil denne type af stenslag oftest forsage at ruden revner på et tidspunkt. Bliver forruden udsat for dette stensalg, så skal man være hurtig med en reparation af stenslag, ellers skal hele ruden udskiftes til en ny.

Stjerne med Revner

Stenslaget har fået ruden til at revne. En reparation er nytteløs her og forruden skal udskiftes til en ny.

Hvor langt tid tager det?

Det er ikke en tidskrævende opgave og tager i gennemsnit 15-20 minutter. For at foretage en reparation af stenslag skal teknikeren først rense området omkring stenslaget. Derefter påfører de en særlig harpiks (resin) på området og derefter bruger man et UV-lys til at hærde materialet. Det sidste trin er at påføre en klar og tykkerer lak (pit filler) for at det plant og beskytte området mod yderligere skader. Hvis det gøres korrekt, vil en reparation af stenslag få din forrude til at se så god som ny ud.

Det skal dog nævnes at der oftest vil være noget at se, især under forskellige lyforhold. I forbindelse med en reperation, taler vi om at der bliver tilsat plastik ik glasset, som naturligvis ikke er lige klart og blnakt som autoglas.

Ikke alle reperationer er mulige

Desværre er det ikke altid muligt at reparere stenslag, især ikke på rudens kant. Problemet er, at glasset er meget tyndere på kanten af forruden, hvilket gør det mere modtageligt for brud. Som følge heraf kan ethvert forsøg på at reparere skaden medføre, at forruden revner endnu mere.

Desuden vil det materiale, der anvendes til reparation af stenslag, ikke holde ordentligt fast på glasset på kanten af forruden. Af disse grunde er det normalt bedst at udskifte hele forruden i stedet for at forsøge at reparere kun det beskadigede område.

Usynligt stenslag?

En revne i forrude betyder nødvendigvis ikke, at ruden har en fejl. Stenslag kan være synlige og usynlige! Dette er for det blotte øje. Hvad vil det sige?

Det betyder, at en sten sagtens kan ramme frontruden og lave et smæld. Du kan måske ikke se noget på forruden men der er som regel sket en skade i glasset.

Når du har bragt bilen til standsning og kigger efter, for stenslag. Så er der ikke noget at se og måske heller ikke noget at mærke. Det skyldes at skaden kan være for lille, til at man kan se synlige stenslag med øjet.

Stenslaget kan derefter udvikle sig, til en revne i forruden. Det vil medføre behovet for en ny forrude.

Man vil, med en revne i forruden, også opleve, at det kan være svært eller umuligt, at få synet bilen ved et periodisk syn.

Du bør derfor inspicere forruden grundigt for stenslag og skader inden du kører på ferie med bilen. Så kan du i god tid få repareret dit stenslag inden det bliver til en revne.  

Regler omkring bilruder og synsfelt

Har du et stenslag så skal det repareres eller ruden skal udskiftes, du kan få et kørselsforbud hvis politiet eller synsmanden ifm. forrude syn vurderer at skaden på din forrude er for stor og direkte farlig at køre med på offentlig vej.

I Tyskland er selv normale stensalg ulovlige at køre med og dette er fordi at forruden er en vigtig del af bilens sikkerhedsudstyr. Syd for grænsen og i andre lande, kan man helt forbydes retten til køre med bilen på offentlig vej. Eksempelvis må man ikke køre på tyske veje, før ruden er blevet udskiftet til en ny.

Her kan du se en kort video om hvor nemt det er at få ordnet et stenslag.

 

Vælg den rette løsning

 

Vi håber du med ovenstående har fået svar på “Kan mit stenslag repareres?” Er du stadigvæk i tvivl så kan du altid kontakte os for uddybning og assistance.

Ifølge Rudefix direktør Oliver Nordsve, er to ting værd at nævne:

  • Stenslagsreparationer aflaster naturen og CO2 udledning. Fordi vi forlænger rudens levetid og dermed undgår produktion af en ny rude, samt belastningen ved deponering af den gamle rude.
  • I dag er vi mere fleksible og kosteffektive når vi reparere stenslag end vi har været de sidste 20 år. Det skyldes at vi har opdelt reparationer og rudeskifte opgaver så rudereparationer bliver håndteret af et hold på scooter og udskiftning sker af uddannede pladesmede og rudemontøre.

 

 

⭐⭐⭐⭐⭐ PÅ TRUSTPILOT

Guide – Forårsklargøring af bilen

Guide – Forårsklargøring af bilen

Foråret er et af de mest kritiske tidspunkter på året når det kommer til klargøring af bilen til den kommende tid.

Vinteren slider og sætter sine spor på bilen Foråret byder på nye udfordringer

Guide til skade i bilruden i Viborg

Guide til skade i bilruden i Viborg

Sådan håndtere en kvinde en skade på sin forrude, når manden ikke er i nærheden og man er på bilferie i Viborg. Gider du ikke læse blogindlægget og bare gerne vil have prisen på udskiftning af bilrude i Viborg så klik på den blå tekst. Kære kvinde, du kender sikkert...

Vigtig info om Peugeot 407 forruder

Vigtig info om Peugeot 407 forruder

Peugeot 407 forruder er for dårlige Trenden med store forrude syntes kun at være startet. Det har sin pris og man skal huske at tænke det med i budgettet når man køber en bil som Peugeot 407, Ford C max eller Citroen Picasso blandt andre. Først og fremmest vil de fleste af os mene at det […]

0 Comments
Rate this post

Skal din bilrude skiftes?

Få et tilbud! Vi har kun brug for din nummerplade og postnummer.

Vi har modtaget dine oplysninger og går i gang med det samme.